Innan klockan nådde 20.00 hade jag gått från hälsosam oro till att se mig själv sitta som utvandrarna på en liten fiskebåt över atlanten. Det var väl just den formuleringen… Att jag faktiskt skrev till en vän att jag skulle fly till USA eller Kanada med en fiskebåt över Atlanten som fick mig att kliva ur nojan!

För att komma till punkten där flykt över atlanten blev enda utvägen hade jag hunnit kontrollera trangiakök och vattendunkar. Jag tror det var ÖB Michael Bydéns uttalande om att svenska säkerhetsläget på en vecka försämrats, det faktum att statsministern skulle hålla ett tal till nationen klockan 20.01 samt en kombination med att lokaltidningen Väterbottens-Kuriens artikel om MSBs interaktiva karta över länets skyddsrum!

Det blev liksom trampolinen ut i fritt flödande obehag. Jag tänker att det var den där prydligt hållna oron som plötsligt inte bara hoppade utan exploderade bortom kontroll. Jag tänker på Harry Potter och den där garderoben som öppnas och ens värsta fasa möter en. Lite så.

Förstå mig rätt, jag menar inte på något sätt att skämta om säkerhetsläget eller kriget som defacto händer, det jag däremot vill lyfta fram är min egen panik, mina irrationella tankar och att åter landa. Jag tror inte jag är helt ensam om dessa känslor och vågor som drabbar en.

Vi känner med dem som kriget drabbar på alla fronter, vi blir fundersamma, självklart blir vi oroliga. Jag fick, igår, en bild från en butik i Europa från en nära anhörig som redan visade tomma hål. Det som händer ger effekter och konsekvenser.

Det som hjälpte mig igår var att tala om min rädsla, på riktigt! Berätta att jag kände att jag såg mig själv med en sådan där stor orange flytväst på en liten trålare på ett stort stormande hav, precis som vi sett flyktingar fly över medelhavet.

Det som hjälpte mig var att konstatera att jag inte var handlingsförlamad. Det hjälpte att bli rationell och konstatera att jag varit en prepper rätt länge. Inte för händelse av krig utan för att det är vårat ansvar att kunna klara oss själva i EN vecka utan hjälp från samhället.

Det finns olika händelser som kan slå ut vår förmåga att leva normalt -En solstorm till exempel. Det gick en dokumentär/realityserie på SVT 2019 som heter Nedsläckt land som fick mig att inse att vi är rätt sårbara och redan då började mitt medvetande för denna civila beredskap öka.

Med tanke på all kunskap jag skaffat mig kring detta blev jag lite lugnare. Samtal med vänner och familj hjälpte. Det blev den där fina känslan i stället, att vi sitter i samma båt. Tillsammans fixar vi ”Come what may” som dom sjunger i Moulin Rouge!

Vi kan inte kontrollera omvärlden, men vi kan vara medvetna. Precis som ÖB förmedlade, det är ett nytt säkerhetsläge och det går inte att skönmåla eller linda in det. Som jag förstår det hela behöver vi alla kanske tänka på den civila beredskapen som att klara oss utan ström. Kunna överleva utan att kunna besälla käk via Foodora eller slentrianhandla varje dag. Vi får vara redo på att anpassa oss till att vissa varor kan ta slut. Planera lite för hur vi skall få vatten och värme vid behov. MSB skickade ut sitt nyhetsbrev i går och där påminde dom om att på måndag den 7 mars så testas Hesa Fredrik. Det är viktigt att komma ihåg att det är ett vanligt test även och påminna kring det, så jag gör det här!

När pandemin bröt ut befann jag mig i källaren med tre balar toalettpapper. Som en idiot. Jag kommer inte bunkra toapapper, men jag kommer följa dom tips och råd som finns för hur vi skall hantera en kris. Jag tänker inte börja knapra ett läkemedel med jod utan litar på att länsstyrelsen sköter den biten vid behov.

Foldern som jag låg och hetsläste för bara några veckor sedan går att ladda ner från MSBs hemsida om någon är intresserad.

Ingen behöver börja sova med flytväst och börja lifta med fiskebåtar över atlanten. Vi behöver ta hand om varandra för tillsammans hanterar vi även detta.

Tack till er som hjälpte mig genom min trampolinexplosion

//a