Dagarna har varit som ett förvirrat vakkum, en torktumlare som står stilla men ändå går, eller som att gå och gå men inte komma fram till dörren. Ärligt har jag mest kliat mig i huvudet och undra hur jag skall förhålla mig till väntan. Jag har under de dagar som passerat varit ute och gått en del, vänt om kosten till naturlig mat, men jag har även suttit med huvet i en hink från Hemmakväll och sökt socker. Jajjemen, jag är ett mänskligt kalejdoskåp. Å jag skäms inte ens för det.

Jag har inte ens haft strumporna riktigt på, de har liksom halkat åt sidan och jag har försökt få någon ordning. Jag och min begränsade energi fick, efter två veckors ”monument-i-hallen” upp samtliga kartonger, påsar, tomtar samt granen till vinden. Det var det för den dagen. Heja mig, och så har jag suckat och undrat hur jag skall göra för att snappa ur den här raketstarten, rakt in i torktumlaren, på det nya året.

Så händer det. Det där jag var så övertygad om förra veckan, ett återbud på Endoskopin. YÄS! Jag som suttit redo kastade mig till apoteket för att få ut det härliga medlet Laxabon. Det är märkligt att det tycks vara det som fungerar bäst, sex vidriga liter som skall ner. Fyra liter dagen före, två liter samma dag som undersökningen. Det innebär ett smärre toakaos hela kvällen, för att sedan ta upp cirkusen 04.30 följande morgon. Jag brukar klaga och ynka, inte denna gång. Fy fan vad jag är tacksam. Jag skall klunka dessa liter med vetskapen om varför jag gör det.

Laxabon är rätt vanligt och det slår mig att mina strategier för att hantera det hela är rätt bra. Annars hade jag aldrig fixat mängden. SÅ jag tänkte dela med mig av dem, ifall någon annan behöver genomföra denna förberedelse. Läs inte om du är känslig. DU är varnad.

Laxabon blandas ut i vatten, jag använder alltid ljummet vatten. Kallt föredrar vissa men då man lätt får frossa använder jag ljummet vatten. Man skall dricka 1 glas a’ 1,5-2dl var 10:e minut. Använd inte stora glas, använd mindre. När du dricker, håll för näsan hela tiden och släpp inte greppet. Häll i dig, svälj, håll för näsan. BYT glas till ett glas starkt blandad BOB Apelsinsaft, håll för näsan. Skölj munnen, spotta, svälj en liiiten klunk av saften. Släpp näsan. DÅ kommer du slippa känna smaken av laxabonet. Du känner bara saften. Just denna saft eliminerar även den obehagliga salta känslan i munnen.

Ställ fram en klassisk väckarklocka, så du ser tiden.

Sitt inte stilla, när du börjat dricka. Jag brukar torka köksskåp, så att jag måste klättra upp och ner. Eller rensa garderob, eller gör som jag, klättra upp i skrubben och riv fram ett pussel som du får för dig kan vara bra underhållning/sysselsättning. Något du kan lämna var 10:e minut.

Liter ett går bra, görs under en timma. Liter två går också bra, men på slutet börjar i allafall jag känna mig tämligen fulltankad. Det börjar spänna i magen, jag blir lätt illamående och det är svårt att få ner mer. Dra ner lite på takten som du dricker, rör på dig (alltså inomhus extremt nära till en toalett). Det som ”måste” hända är att du får gå på toan. Så fort du får gå på muggen kommer det lätta i magen och man kan påbörja tredje litern.

Tredje och fjärde litern är kluriga. Då är galoppen i gång. Lycka till med pussel. Du dricker, springer på toaletten och när du tagit dig därifrån är det dags att dricka. Det har hänt att jag flyttat in hela cirkusen till badrummet och börjat med något projekt där som att rensa badrumsskåpet bara för att ha allt nära till hands. Det är makalöst hur kroppen fungerar och tillslut behöver man knappt toalettpapper.

Man är slut och öm i baken efter fyra liter. Då är det väldigt gott att dricka en mugg buljong utan bitar, något som är varmt och salt. Man får dricka klara drycker, gärna något med lite socker i så man får energi. Jag brukar dock inte klara av socker, kolsyra etc efter laxabonet. Te kan drickas, utan mjölk.

Det finns fler saker som är bra att ha hemma inför den stora laxabon-dagen. Lambi extra mjukt toalettpapper är en sak, inotyol salva för baken är ett annat bra tips.

Morgonen när det är dags att sätta igång igen är nog det jag upplever absolut svårast. Man är så jävla trött och så skall man dra igång ånyo. Jag säger så här…. Jag gör mitt absolut bästa å lämnar saken så.

Jag vet inte hur många gånger jag sagt att själva undersökningen är en barnlek i jämförelse med laxabondagen. Jag är orubblig i den åsikten.

Jag har aldrig haft problem med laxabon att det inte fungerar. Jag följer instruktionerna som avdelningen skickar ut, på vad man skall undvika veckan före. Jag äter smart dagarna innan. Jag äter små, ganska lätta, fiberlösa måltider. ALLT för att möjliggöra en bra undersökning.

Jag är oändligt tacksam och glad över att ha fått tid för nästa undersökning, för ovissheten har varit förlamande. Jag har det jag behöver inför laxabondagen eftersom den knappt gått en månad sedan sist. Pusslet är orört och jag tror det är optimistiskt att få någon fokus på att hitta bitar… men man vet aldrig. En kan ju alltid försöka!

//a